Tvättade morötter redo för ugnen

Morötter i ugn

Så tillagar du morötter i ugnen

För att laga morötter i ugnen, förvärm ugnen till 225 grader. Skala och skär morötterna till önskad tjocklek. Varva dem med olivolja, salt och önskad kryddning. Sprid ut dem på bakplåt och rosta i 20-25 minuter eller tills de är ömma och lite brunna. Halvvägs igenom rostningen så kan man röra runt dem på plåten för att få en jämnare stekning. Servera och Njut! Du kan man fördel också blanda morötterna med andra rotfrukter. Exempelvis så passar rödbetor, potatis och kålrot bra att steka i ugnen. 

Morötter i ugn
Rotfrukter i ugn

Kryddning av morötter i ugn

Man kan krydda sina morötter på många olika sätt. Börja med att se till att morötterna är väloljade, förslagsvis med olivolja. Olivoljan gör att morötterna inte blir torra när de ugnssteks. Man med olivoljan skapa en vinägretten genom att mixa i andra ingredienser såsom: 

  • Skalade och pressade vitlöksklyftor (inte för många bara!)
  • Timjan (funkar både med färsk och torkad)
  • Balsamvinäger (för 3 delar olivolja så tillsätter du en del balsamvinäger)
  • Salt
  • Peppar

För den som önskar lite extra sötma så kan även några teskedar honung mixas i vinägretten. Då får morötterna en lite sötare smak som påminner om glaserade morötter. 

 

Similar posts:

Rivna morötter är gott

Strimlade morötter

Morötternas hållbarhet kan förlängas med fermentering

Syrade morötter